(Computer) Trainingscentrum, Yabello, Ethiopië

(Computer) Trainingscentrum, Yabello, Ethiopië

De scholieren van het platteland van zuid-Borana kunnen hun middelbare school alleen in de provinciale hoofdstad Yabello afmaken. Echter de middelbare school aldaar is in het huidige sociale en economische klimaat niet in staat de leerlingen voldoende voor te bereiden op werk of vervolgscholing zoals lerarenopleiding of universiteit. Daarom is er naast een hostel een (computer) trainingscentrum gebouwd met een bibliotheek en mogelijkheden tot typemachine- en computercursussen. Kune Zuva heeft gezorgd dat dit centrum is gemeubileerd en een gekwalificeerde onderwijzers ter beschikking heeft.

 

In Yabello zijn hostels gebouwd met als doel om de succesvolste scholieren van de scholen in Dhadim, Dharito en Dhoqqolle/Dubuluq de mogelijkheid te geven hun middelbare school af te maken en voorbereid te zijn op een vervolgopleiding of een functie in de maatschappij. In de hostels worden deze scholieren (maximaal 80, leeftijd 14 tot 20 jaar) begeleid en krijgen zij de mogelijkheid gebruik te maken van het (computer) trainingscentrum.

Het (computer) trainingcentrum is in mei 2008 geopend en biedt maximaal plaats aan 125 cursisten. Er worden zowel ´s ochtends als ´s avonds cursussen gegeven waarbij twee scholieren een computer delen. Een cursus duurt 6 maanden.

In 2004 is met een klein centrum (in huis) gestart exclusief voor de hostel scholieren. Al snel toonden andere scholieren maar ook volwassenen interesse in de opleidingen. De geïnteresseerden waren onder andere ambtenaren en leraren, maar ook mensen uit andere bevolkingsgroepen. Deze overweldigende interesse heeft geleid tot de verdere expansie in 2008, van 5 naar 15 computers en er zijn plannen dit in de toekomst verder uit te breiden. Daarnaast wordt om de typevaardigheid te oefenen gebruik gemaakt van typemachines, terwijl er ook een kleine bibliotheek aanwezig is.

Eén van de studenten die wij gedurende 3 jaar hebben gesteund met haar studie informatie technologie, Hiwot Moges, is bij de opening van het centrum als docente van start gegaan. Een aantal jaren heeft zij op één dag reis van haar woonplaats, een voorbeeldfunctie voor de jonge vrouwen aldaar vervuld.

In 2013 is de huidige verantwoordelijke Friese priester  fondsen aan het inzamelen om "breedband"  internet aan te schaffen, dit is niet te vergelijken met onze kwaliteit van internet, maar zou een hele verbetering zijn voor het centrum. Op deze wijze zouden bepaalde "online"  cursussen kunnen worden gevolgd, wat de vaardigheden van de cursisten sterk kan verbeteren.

 

 

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here