Meisjeshostel, Dubuluq, Ethiopië

Meisjeshostel, Dubuluq, Ethiopië

In Dubuluq in de streek Borana is door onze hulp in 2006 een hostel voor 40 meisjes die daar de middelbare school willen volgen, gerealiseerd. Ook hebben wij gezorgd voor een ontvangst/ recreatieruimte en een keuken. Als kleine stichting zijn we daar trots op, want zonder deze faciliteiten is er voor de meiden in Borana vrijwel onmogelijk middelbaar onderwijs te volgen. Hiernaast steunen we jaarlijks 10 meiden om in dit hostel te verblijven.

 Het dorp Dubuluq ligt in de streek van de Borana stam, “slechts” een uur rijden, oftewel een hele dag lopen, van basis(kost)school Dhoqqolle vandaan.

Kinderen die na 6 jaar de basisschool in Dhoqqolle afronden, kunnen op de openbare middelbare school van Dubuluq verder leren. Deze school heeft echter geen kostschoolfaciliteiten en de afstand tussen huis en school is werkelijk groot. Zonder een goede plek om te wonen is verder leren geen optie voor deze scholieren. De deelname van meisjes aan het basisonderwijs is in deze streek nog geen 20 %. In het voortgezet onderwijs is dat nog lager. Dit heeft te maken met de ondergeschikte positie van de vrouw en tevens op jonge leeftijd uithuwelijken van meisjes. Kune Zuva hecht grote waarde aan het stimuleren van meisjes om naar school te gaan. Onderwijs is belangrijk voor hun eigenwaarde, maar uiteindelijk ook voor de ontwikkeling en positie van de eigen bevolkingsgroep. Een ander aspect is dat ouders vaak bang zijn voor misbruik van hun dochter, waardoor een vertrouwde opvang nog belangrijker is.

De school in Dubuluq is een openbare school. De katholieke priesters, welke ook Dhoqqolle runnen, hebben eerst een hostel voor 40 jongens gebouwd, met steun uit het buitenland. Zij zorgen voor begeleiding van de scholieren die daar wonen.

De bouw van het meidenhostel, geheel gefinancierd via Kune Zuva, is in het najaar van 2005 begonnen, door de onrusten in het land was de planning vertraagd. Het hostel is geopend in september 2006, bij de aanvang van het nieuwe schooljaar. In 2007 zijn door onze hulp aanvullende faciliteiten opgezet, waaronder een keukentje en een ontvangst/ recreatieruimte.

De nomadenmeisjes die wel naar school mogen en zelfs graag verder leren hebben vaak de ambitie om onderwijzeres, verpleegster of veearts te worden. Echter hun ouders hebben geen geld om hen daarbij te ondersteunen. Daarom heeft Kune Zuva een scholierenfonds opgericht om meisjes uit Borana financiële steun te bieden.

Uit de eerste groep meiden zijn er twee doorgegaan naar de middelbare school in Yabello. Adi en Kebede hadden echter niet genoeg punten voor de universiteit en zijn daarom een vakopleiding tot onderwijzeres gaan doen. In tussen tijd zijn beiden afgestudeerd. 

Uit de tweede groep meiden heeft Elemo Jillo de middelbare school succesvol afgerond en is in 2013 met een universitaire opleiding begonnen, die zij in 2016 heeft afgerond.

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here