Ethiopische Firehiwot geslaagd!

Januari 2021:

Firehiwot kwam in ons studiefonds in 2016. Haar droom was om gezondheidsmedewerker te worden en uiteindelijk arts. Het belang van gezondheidszorg en haar wens daarin te werken komt mede voort uit het feit dat haar twee oudere zussen geestelijk gehandicapt zijn.


Nu vier jaar later is Firehiwot afgestudeerd met zeer goede resultaten. Natuurlijk kreeg Kune Zuva 2x per jaar Firehiwots rapport te zien, waarop voornamelijk A’s eb B’s stonden, een teken dat ze haar vakken op hoog niveau wist af te ronden. Met haar diploma heeft ze ook nog eens een onderscheiding en 3 aanbevelingsbrieven van docenten gekregen. Nu op zoek naar een baan. Daarnaast hoopt ze door te studeren voor haar masters. Het liefste zou ze doorstuderen voor arts, de grote vraag zal zijn of dit financieel haalbaar is. 


Firehiwot is opgegroeid in centraal Ethiopië ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Terwijl haar vader zich als landarbeider verhuurt, runt haar moeder het gezin. Naast haar twee gehandicapte zussen, heeft ze nog twee jongere zusjes en een broertje.


Opleidingen aan de universiteiten in Ethiopië worden gedaan op basis van 'kostendeling' dit betekent dat je je uiteindelijke originele diploma pas krijgt als je je 'overheidsbeurs' hebt terugbetaald. Dit kan op twee manieren, of met geld of door een aantal jaar voor de overheid te werken.


Gezien de gezinssituatie van Firehiwot is het zelf financieren van een opleiding tot arts niet mogelijk. Werken voor de overheid betekent meestal dat je dan op een plek wordt geplaatst waar het moeilijk is om gekwalificeerde mensen voor te vinden, ergens in een afgelegen gebied. De reden dat het originele diploma pas wordt uitgegeven als de studieschuld is terug betaald, is om te voorkomen dat goed opgeleide Ethiopiërs voor werk naar het buitenland verdwijnen.

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here