Mensen met Albinisme vrezen voor hun leven

Augustus 2019:

In Malawi wordt nog veel in zwarte magie geloofd. Dit maakt dat de albinos die hier leven, elke dag moeten vrezen. Men gelooft dat zij magische krachten in botten en organen hebben, waardoor veel albinos worden vermoord.
Dit politieke probleem maakt het onmogelijk voor de mensen met albinisme om alleen naar buiten te gaan, en het gebruik maken van openbaar vervoer is enorm risicovol.

De voornaamste reden voor ons bezoek in juli 2019 aan deze plek in Malawi was de albino bijeenkomst, waar we ze helpen met zonnebrand en kleding die ze moet beschermen tegen de zon. Maar ook te zoeken naar manieren om inkomsten te genereren zonder dat deze mensen de zon moeten trotseren op het land.


In de tijd van de verkiezingen worden vooral veel mensen met albinisme vermoord. Door het verkoop van albinobotten proberen partijen stemmen te winnen. Want deze botten zouden geluk brengen. Door dit misbruik van de regering, krijgen ze natuurlijk geen hulp met de bescherming tegen de zon. De bruine vlekken op hun huid kunnen zich eenvoudig doorontwikkelen tot huidkanker.


Wij hebben ze geprobeerd te laten zien dat ook zij mooi waren, door ze leuke kleding en sieraden te geven. Ze worden, naast dat ze ieder moment ontvoerd kunnen worden, buitengesloten in hun omgeving.
Soms zijn degenen die de mensen met albinisme vermoorden ook familieleden. Zo waren er meerdere moeders die een kind met albinisme hadden gekregen. De vader beweerde dat de moeder behekst was en het kind een monster (beide ouders moeten het albino gen dragen om een kind met albinisme te krijgen. Maar beide ouders kunnen dus ook zwart zijn en drager!). In één geval probeerde de vader zijn kind te vermoorden, in het andere geval probeerden de ouders van de vader het kind te vermoorden.
Deze lieve mensen durven nauwelijks te lachen, hebben slechte ogen en hun huid verouderd heel snel. Ze kunnen hun huis niet uit zonder begeleider, worden sociaal geïsoleerd en zullen elke dag vrezen voor hun leven. Ze kunnen vaak niet eens hun eigen familie vertrouwen.


Wij gaan proberen een aantal van deze kinderen op veilige scholen onder te brengen om zich verder te ontwikkelen en hopelijk later zonder te grote trauma's voor zichzelf op te komen en een eigen inkomen te genereren, bijvoorbeeld door naailes en daarna het verstrekken van naaimachines zodat ze binnenshuis veilig kunnen werken en daardoor onafhankelijk kunnen worden.

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here