Dankzij haar oma is Zeginet nu afgestudeerd

Juli 2017:

Het was begin 2008 toen we een noodoproep kregen van een lokale priester. Zeginet zit in groep 8 en haalt hele goede resultaten, zij is elf jaar oud en de 2de beste van haar klas met 55 leerlingen. Haar broertje Dagim is zeven jaar en zit in groep 4,  hij is 6de van de 48 leerlingen in zijn klas. Zeginet en haar broertje wonen bij hun opa en oma. Opa Assefa is een oude man die samen met zijn vrouw 14 kinderen waarvan er nog maar 2 in leven zijn. De ene is geestelijk gehandicapt de ander is getrouwd met kinderen. De andere kinderen zijn overleden ten gevolge van ziektes, hongersnood en oorlog. Opa Aseffa werkt nog als portier bij de lokale priester voor enig inkomen.

De moeder van Zeginet en Dagim overleed in 2003, Dagim was toen pas 2 jaar oud en Zeginet 6. De vader was een intelligente man en studeerde vlak voor hij overleed in Duitsland, dit was niet lang voor het overlijden van de moeder.  Oma heeft ook geen goede gezondheid maar gelooft wel heel erg in scholing. Zij vroeg aan onze contactpersoon of wij haar niet konden helpen met haar kleinkinderen, omdat ze anders geen kansen in dit leven zouden hebben. Toen de moeder van Zeginet overleed, heeft oma beloofd de kinderen naar een zo goed mogelijke school te sturen.  Zeginet ging eind 2008 naar de middelbare school, toen zijn wij haar, via haar opa gaan helpen.

In 2011 overleed haar opa. Het leven werd toen nog moeilijker en ons contact verliep moeizaam. Met zijn overlijden was het niet meer mogelijk zijn bankrekening te gebruiken, Zeginet is te jong en haar oma was niet in staat om nog naar een bank te gaan om een rekening te openen. Het idee om haar naar een andere, betere middelbare school te laten gaan, waar wij goede contacten hebben, bleek ook geen oplossing. Ze wilde haar oma niet alleen laten.  Via een andere oud studente van ons sponsorprogramma zijn we in staat om Zeginet te blijven volgen en steunen.

Wanneer zij in 2014 een HBO opleiding gaat doen, krijgen wij persoonlijk contact met haar. Haar resultaten zijn nog steeds uitmuntend op haar opleiding "bedrijfskunde" aan deze opleiding in de hoofdstad Addis Ababa. Doordat zij zo goed presteert op de middelbare school, mag zij kiezen welke studie zij gaat volgen. Toch kiest zij voor een driejarige bedrijfskundestudie omdat zij hierin de meeste mogelijkheden ziet om snel aan het werk te komen en haar oma en broertje verder te helpen.

Afgelopen week is zij afgestudeerd met een top-lijst. Nu op zoek naar werk. Dat komt vast goed, en oma... is apetrots!

 

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here