maandag, 08 september 2014 21:20

Zuid Soedan

Zuid Soedan

Over het land

Dit noord-oost Afrikaanse land is ruim 17 keer zo groot als Nederland en heeft 12 miljoen inwoners (2014) Vanaf 2011 is Zuid-Soedan onafhankelijk.

Problemen van corruptie, stammenruzie en economischie problemen hebben er in juli 2014 ovor gezorgd dat de president alle ministers ontsloeg. In december 2013 brak een gewelddadig conflict uit in het land. Militanten van de twee grootste stammen de Dinka and de Nuer maakten zich op grote schaal schuldig aan moordpartijen. Er zouden duizenden doden over en weer zijn gevallen en een groot aantal mensen sloeg op de vlucht. Nog steeds is er veel onrust in het land.

Onderwijs

Tussen de puinhopen van Zuid Soedan groeien generaties op zonder enige vorm van formele scholing. Sinds 1956 gaat het land gebukt onder burgeroorlogen, kreeg in 2005 autonoom bestuur en is sinds 2011 onafhankelijkheid. Ondanks de onrust openen langzaam maar zeker enkele scholen de deuren, maar dit is vooral in de steden. Wanneer je in een dorp of op het platteland woont is er niets beschikbaar. Wanneer er geld beschikbaar is, zullen de jongens naar school worden gestuurd terwijl de meisjes in de huishouding helpen.

De lagere school duurt 8 jaar, de middelbare 4 jaar en universiteiten ook 4 jaar. Vakstudies vergelijkbaar met MBO's duren 3 jaar. Cijfers van Unicef bevestigen het grote aantal analfabeten, slechts 27% van de volwassen kan lezen en schrijven. Dit terwijl 70% van de kinderen in de leeftijd van 5 - 16 jaar nog nooit een school van binnen hebben gezien en minder dan 10% de basisschool af maakt.

 

Meer in deze categorie: « Malawi Tanzania »

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here